UŽR "Bolja budućnost" Tuzla

Udruženje žena Romkinja (UŽR) " BOLJA BUDUĆNOST" je registrovano u Februaru 2001 godine kod Ministarstva pravde TK kao lokalna, ne-profitna NVO organizacija koja je vaspitno, obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera. Naše udruženje je prva ženska romska NVO u BiH, a radimo i djelujemo na području Opštine Tuzla ali i šire (Bosna i Hercegovina). Razlog osnivanja udruženja je što se nad ženama uopšte, a posebno nad Romkinjama i Romskom djecom vrši diskriminacija i nasilje. Oni su diskriminirani prije svega od strane svoje porodice te zajednice u kojoj žive.

 

Sa ciljem da pomognemo našim Romkinjama i djeci zajedno s njima sarađujemo sa drugim NVO, opštinskim i kantonalnim institucijama kao i sa inostranim donatorima kako bi barem ublažili ili pomogli romskoj populaciji da prevaziđu probleme sa kojima se susreću. Udruženje aktivno radi na osposobljavanju žena romske nacionalnosti kroz pokretanje kurseva opismenjavanja, kursa kućnih radinosti, frizera i drugo. Jedno od prioriteta jeste pomoć starim i iznemoglim osobama, ženama žrtvama nasilja, samohranim majkama, očuvanja reproduktivnog zdravlja Romkinja, ravnopravnosti spolova, prevenciji nasilja te izradi projekata u skladu sa programskim pravcima udruženja.

 

Misija
Naša misija je probuditi svijest Romske žene, ukazati joj na prava koja je stekla po rođenju, a za koja ne zna da ima, da osnažimo Romske žene i da se zajedno borimo protiv diskriminacije i nasilja nad Romskom ženom i djecom

 

Programski pravaci :
1. Osnaživanje Romkinja u Bosni i Hercegovini
1.1. Osnaživanje ženskih romskih organizacija –mreže kroz zajedničke aktivnosti
1.2. Ekonomsko osnaživanje Romkinja kroz edukacione kurseve
2. Poticanje dijaloga usmjerenog razvjanju sudioničke demokracije i inkluziji Roma u BIH
2.1. Istraživanje u oblasti političke participacije i obrazovanja romske djece
2.2. Inkluzija Romkinja u život društvene zajednice
3.Unapređivanje socio-ekonomskog i zdravstvenog statusa Roma
3.1. Edukacija i informisanje Roma iz oblasti socijalnih prava
3.2. Jačanje DOTS strategije ( Direktno opservirani kratkotrajni kurs lječenja) u BiH, uaprijeđenje borbe plana protiv TBC uključujući MDR (Multi-drug resistant) , TB i kontrolu Infekcije
3.3. Prevencija HIV/AIDS-a, Hepatitis C u romskim zajednicama i izbjegličkim kampovima
3.4. Očuvanje reproduktivnog zdravlja Romkinja

Dodatne informacije

  • Grad: Tuzla
  • Poštanski broj: 75000
  • Adresa: Meše Selimovića 85
  • Telefon: +387 35 298 001
  • Fax: +387 35 298 001
  • E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stranicu finansirao:

Posljednje fotografije

Brojač posjeta

651736
Ukupno
651736